Vaříme bez zraku. Tak trochu speciál a konec této série.

Dnes mám celý den volno. Mám na všechno čas a mám chuť si něco dobrého uvařit.
Vítám vás u pátého a posledního dílu s názvem vaříme bez zraku. Dnes si uděláme snídani, oběd a večeři. V minulém článku jsem vás sprostě odbil, a tak vám to chci dnes pořádně vynahradit. Dnes to bude pěkně dlouhé, protože se tímto článkem rozloučíme s touto sérií. Pokud ale budete mít zájem, tak můžeme později rozjet sérii druhou. Dnes bude ale malá změna. Nebudu tu rozepisovat co a jak budeme potřebovat, ale budu vám to vše říkat za pochodu. Jinak by byl tento článek dlouhý, jak týden před výplatou.

Snídaně:
Nejprve čerstvá a voňavá káva na probuzení. Já jsem totiž bez ranní kávy jak zombie. V troubě si rozpeču rohlíčky, které pak namažu máslem, přidám šunku a sýr. Jednoduché že? Nebojte se, ono to ještě přijde. Nejhorší bude oběd. To budu dělat polévku, hlavní jídlo a dezert. Po snídani krásně procházka s pejskem, nějaký ten úklid a psaní článků. Blíží se nám poledne a to nám říká co? Že je čas na oběd.

Oběd.
Uff, tak že polévka. Nakrájím si cibulku, mrkev, petržel, celer a kousek vepřového masa. Začínám vařit, přidávám ingredience a míchám. Ještě zbývají nudle. Ne, prosím ne. Nechtějte po mě, abych ty nudle dělal ručně. Za prve to neumím, za druhé se mi do toho nechce a za třetí jsem si je koupil v obchodě. Přidám nudle do polévky a začínám dochucovat. Přidávám sůl, pepř, kapku sojovky a kapku worčestru. Polévka se mi krásně vaří a já mohu přejít k hlavnímu chodu.

Jako hlavní chod jsem se rozhodl udělat špagety ala Honza. Nakrájím si kuřecí prsíčka na malé kousky. Nadrobno si nakrájím cibulku a kousíček červené papriky. Na pánev si dám olej, na kterém orestuji cibulku. Cibulka už voní, a tak k ní přidám ten nadrobno nakrájený kousek té papriky a dál restuji. Následně tam přidám to kuřecí maso. Uvařím si špagety a pořádně je properu ve studené vodě. Do pekáče si nakladu pár slabších plátků másla a první vrstvu špaget. Na ní přidám kus té směsi, kterou jsem udělal na pánvi a přidám kečup. Takto udělám všechny vrstvy, které pak pořádně promíchám. Vrstvení špaget a směsi docílím toho, že žádný kousek špaget nebude suchý. Přidám sůl, pepř a bazalku. To ale není vše. Tu bazalku si nasypu do dlaně a pak jí nad pekáčem jakoby utřu. Ono totiž tím, že jí mnu v dlaních se z ní uvolní vůně a je to pak lepší. Znovu promíchám a vložím do rozehřáté trouby. Špagety se nám krásně zapékají a já se mohu vrhnout na dezert. Polévka je už hotová a tak ji mohu vypnout a nechat dojít.

Oloupu si 4 jablka a nakrájím na malé kousky. Zbavím se bubáka, stopky a jadřince. Nakrájená jablka následně vhodím do mixéru a přidám mléko. V mixéru si takto udělám jablečné pyré, které si přeliji do mísy. K rozmixovaným jablkům přidám hladkou mouku, dvě vejce, puding, vanilkový cukr, trochu skořice, cukr normální a sklenici mléka. Vše promíchám a dám do chladu ztuhnout. Špagety jsou už hotové a stačilo jim k tomu půl hodiny. Protože ten dezert bude až za chvíli, tak si dáme tu polévku a hlavní jídlo.
Jak dopadla má polévka?
Je výborná a příjemně kořeněná. Sice to není přesně jako od maminky, ale i tak se povedla.
No a jak dopadlo hlavní jídlo?
Špagety miluji, a tak si nandávám plný talíř. Jsou lahodné a moc dobré. Koření je tam tak akorát. Sakra, musím přestat jíst, jinak se mi tam nevejde dezert.

Vytahuji z ledničky hotové těsto a pokládám ho na vál. Díky tomu pudingu krásně drží tvar a je tak akorát. Vezmu si druhý pekáč a potřu ho máslem. Následně do pekáče vyklopím to těsto a přesně rozprostřu po pekáči. Mohl bych ještě přidat na těsto čokoládu, ale tu doma nemám. Pekáč vložím do rozpálené trouby a peču zhruba 45 minut až hodinu. Asi po hodině vytahuji dezert z trouby. Má to pěknou barvu a dobře se to upeklo. Kousek si tedy odkrojím a dám na talířek. Přidám si tam ještě čerstvé ovoce a malý kopeček šlehačky. Úplně valím oči z toho, jak je to dobré.

Po vydatném obědě následuje mytí nádobí, úklid a pořádná procházka s pejskem. Pak sebou plácnu na gauč a trávím. Odpoledne probíhá parádně. Den se chýlí ke konci, já jsem venku se psem a říkám si, že po tak vydatném obědě už asi žádnou večeři nechci. Nakonec se rozhodnu pro něco vážně jednoduchého. Vymyslel jsem, že si udělám trochu rýžových nudlí s ústřičnou omáčkou a salátem.

Doma jsem vyštrachal ten nejmenší hrnec, do kterého jsem si dal vařit vodu. Do vařící vody jsem nasypal hrst rýžových nudlí a nechal je uvařit. Mezi tím jsem si nakrájel okurku, papriku a rajče. Za chvilku byli nudle krásně uvařené a za další chvilku se už váleli na talíři. Jen jsem přidal zeleninu a nudle pokapal ústřičnou omáčkou. K tomu sklenička bílého vína a je hotovo. Je to velice jednoduché, lehké a velice chutné jídlo. Tak a dnes už nežeru, říkal jsem si v duchu. Večer se přehoupnul v noc a proběhla poslední krátká procházka. Nakonec sprcha a do postele. Pustil jsem si audio knihu, zachumlal se do peřiny a usnul.

Poslední článek z této série je u konce. Dnes jsem ten článek napsal trošku jinak, a tak trochu zvláštně. Vypadá to jako kdyby chlapeček v druhé třídě psal slohovou práci. To byl ale trošičku záměr. V tomto posledním díle jsem vám chtěl naservírovat více pokrmů, ale malinko jsem upravil koncept. Snažil jsem se, abych vám tímto článkem vykouzlil úsměv na tváři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *